esmaspäev, 4. aprill 2011

ÜRO peasekretar Pennis

Ban Ki-Moon küsimustele vastamas. Modereerib Pennsylvania ülikooli rektor Amy Gutmann.

Täna käis meie ülikoolis kõnelemas ÜRO peasekretär Ban Ki-Moon. Ta tuli avama viiendat Ülemaailmset rektorite kollokviumit, mida täna ja homme Pennsylvania ülikoolis peetakse. Kollokvium on ÜRO initsiatiivil loodud meede maailma ülikoolide ja teadusmaailma paremaks kaasamiseks ÜRO tegemistesse. Seekordse ürituse teemaks on naiste õigused ja võimalused, aga varasemad koosviibimised on keskendunud ka näiteks kliimasoojenemise teemale ja teaduse rollile ühiskonnas. Üritus on kinnine, sellele on kutsutud vaid 25 rektorit ülikoolidest üle maailma.

Ki-Moon jättis väga toreda ja sooja inimese mulje. Kuigi ta oma kõnes rääkis palju ÜRO põhiteemadest - võrdõiguslikkusest, inimõigustest ja vaesusest - siis pikkisid ta kõnet toredad lood tema enda elust. Näiteks sellest, kuidas ta algkoolis olles Ungari ülestõusu ajal (1956. aastal) tolleaegsele ÜRO peasekretärile Dag Hammarskjöldile kirja oli kirjutanud, kus palus ungarlasi aidata, ning kuidas talle see meelde tuli, kui ta Egiptuse ja Tuneesia rahutuste ajal hunnikuteviisi kirju sai.

Ban Ki-Moon on naiste õiguste teema üheks oma südameasjaks võtnud. Tema juhtimise ajal on naiste osakaal rahvusvahelise organisatsiooni juhtivatel positsioonidel suurenenud 40%, tema algatusel loodi ÜRO naiste allorganisatsioon, UN Women.

Põnev edulugu, mida ta oma kõnes mainis, rääkis India naistest koosneva ÜRO politseijõu suunamisest Libeeriasse. See oli tema sõnul kahel viisil edukas: esiteks julgesid kohalikud naised politseinikega rohkem suhelda, mis viis kuritegevuse olulise vähenemiseni. Teiseks hakkasid Libeeria naised India naiste eeskuju järgides ka politseiniku ameti vastu huvi tundma. See, et politseinik peab olema mees, ei tundunud enam iseenesest mõistetav.

Peasekretäri kõnest saab lähemalt lugeda ÜRO lehelt. Päris äge ikka, kui sellised tähtsaid ninasid näha ja kuulda saab!

Kommentaare ei ole: