kolmapäev, 16. veebruar 2011

Kuldvillak: inimene vs arvuti

Käisin täna väga nohiklikul üritusel. Nimelt vaatasin koos umbes kahesaja teise Penni tudengiga kooli inseneriosakonna suurimas auditooriumis, kuidas IBM-i superarvuti Watson Ameerika parimatele Kuldvillaku-mängijatele tuule alla tegi. Tänane Kuldvillak oli viimane kolmest mängust, eelmised saated läksid eetrisse esmaspäeval ja teisipäeval.

Üritusel olid kohal mitmed IBM-i Watsoni projektiga seotud tarkvarainsenerid ja ettevõtte pilv-arvutuse (ingl k cloud computing) osakonna asepresident, kes meile superarvutit põgusalt tutvustasid. Watsoni teeb eriliseks tema võime "aru saada" inimkeele peensustest: mõista keerulisi ja vihjeid sisaldavaid küsimusi, allegooriat, isegi nalja. See, nagu meile selgitati, on väga erinev sellest, mida teeb Google'i otsingumootor. Kui Google vaid otsib Sinu poolt esitatud küsimusest märksõnu ja reastab seejärel saadud tulemused olulisuse, lehe populaarsuse jms põhjal järjekorda, siis Watson kasutab vastuse leidmiseks kogu küsimust (s.t. ka sidesõnu ja artikleid - a, the jne). Selle võime annavad talle mitusada keeletöötlemisalgoritmi, mida arvuti mängu ajal paralleelselt jooksutab, ning loomulikult üsna muljetavaldav riistvara. Watsoni ajuks on ligi 3000 IBM-i uusimat Power7 protsessorit, igaüks neist 8-tuumaline. Mängurežiimis tarbib Watson mitukümmend kilovatti energiat.
Oluline on veel lisada, et Watson ei ole mängu ajal ühendatud internetti: tema teadmised koosnevad u 16 gigabaidist andmetest (200 miljonit lehekülge teksti).

Watsoni oponentideks Kuldvillakus olid kaks USA kuulsaimat selle saate veterani: Brad Rutter, saates läbi aegade enim raha võitnud mängija, ja Ken Jennings, kes 2004 aastal võitis 74 Kuldvillakut järjest (oli see alles igav aasta saate vaatajatele!).

Watsoni üht prooviesinemist saate vaadata siit.

Keegi on üles pannud ka tänase ja eelmiste saadete lindistused, aga need ilmselt võetakse varsti maha.

1 kommentaar:

Mihkel ütles ...

Väga põnev! Kuldvillakut võitev arvuti - paarkümmend kilovatti; inimmängija - 0.2 kilovatti. Esialgu veel kahe suurusjärguline efektiivsuse vahe :)

Ühtlasi sattusin selle peale: http://abstrusegoose.com/341